Pracownicy,  Sprawy bie┼╝─ůce

­čôóInformacja KM NSZZ Solidarno┼Ť

ÔÜá´ŞĆW zwi─ůzku z otrzymanymi pismami, kt├│re ostatnio wp┼éyn─Ö┼éy do KM NSZZ Solidarno┼Ť─ç a by┼éy sygnowane
i podpisane przez:

1.Kierownik├│w Pionu Wykonawstwa Remont├│w.
2.Pracownik├│w Pionu Wykonawstwa Remont├│w
3.Pracowników Wydziału Ruchu Nawęglania

Informujemy, i┼╝ to Kierownicy poszczeg├│lnych Wydzia┼é├│w powinni wnioskowa─çÔÇ╝´ŞĆ do Pracodawcy o zmiany
w taryfikatorze a tak┼╝e zmiany w schemacie organizacyjnym i w etatyzacji poszczeg├│lnych kom├│rek
a Zwi─ůzki Zawodowe powinny poprze─ç taki wniosek.

ÔÜá´ŞĆSkierowane do nas pisma sugeruj─ů, i┼╝ to Zwi─ůzki Zawodowe maj─ů by─ç inicjatorem
,,wnioskodawc─ůÔÇŁ proponowanych zmian ÔÇô nie jest to mo┼╝liwe, poniewa┼╝ taryfikator jest w wy┼é─ůcznej gestii Pracodawcy i nie jest uzgadniany ze zwi─ůzkami zawodowymi a samodzielnie wprowadzany przez Pracodawc─Ö, tak jak ostatnio mia┼éo to miejsce, gdy zosta┼é zmieniany taryfikator ÔÇô podniesiony dla ka┼╝dego Pracownika o jedn─ů kategori─Ö.

ÔÜá´ŞĆW ubieg┼éym roku 2022, to NSZZ Solidarno┼Ť─ç ­čçÁ­čç▒wraz z ├│wczesnym Cz┼éonkiem Zarz─ůdu Prezesem ds. Pracowniczych Marcinem ┼üukasiewiczemÔťů´ŞĆ wynegocjowali z Zarz─ůdem Enea S.A kwot─Ö 1 000 000 /jeden milion z┼éotych/ na kategorie docelowe dla Pracownik├│w Enea Wytwarzanie, mo┼╝e id─ůc za tym przyk┼éadem ÔÇô niech Nasi Przedstawiciele w Radzie Nadzorczej i Zarz─ůdzie Enea Wytwarzanie wynegocjuj─ů z Zarz─ůdem ENEA S.A. jak─ů┼Ť znacz─ůc─ů kwot─Ö na podwy┼╝szenie kategorii dla Pracownik├│w,
a nie ograniczaj─ů swoje dzia┼éania do zbierania podpis├│w pod pismami do Zwi─ůzk├│w Zawodowych.

W naszej firmie mamy swoich PrzedstawicieliÔÇ╝´ŞĆ w Radzie Nadzorczej i w Zarz─ůdzie Sp├│┼éki, kt├│rzy deklarowali publicznie w czasie kampanii wyborczej dbanie o wszystkich Pracownik├│w sp├│┼éki.

Ôťů´ŞĆZwi─ůzki zawodowe dzia┼éaj─ůce w Enea Wytwarzanie sp. z o.o. w dniu 14 lutego 2023 zorganizowa┼éy spotkanie
z Zarz─ůdem Sp├│┼éki, na kt├│rym om├│wiono problemy ale i oczekiwania Pracownik├│w zawarte w przes┼éanych pismach.

ÔÜí´ŞĆPan Zbigniew Pi─Ötka Prezes Zarz─ůdu zaznaczy┼é, i┼╝ podniesienie taryfikatora spowoduje eskalacj─Ö ┼╝─ůda┼ä Zwi─ůzk├│w Zawodowych zwi─ůzanych z brakiem kategorii docelowych, kt├│rych w tej chwili nie posiada 767 os├│b a poniewa┼╝ niekt├│rym brakuje 2-4 kategorii to mamy brak oko┼éo 1430 stawek.ÔÇ╝´ŞĆ

ÔÜá´ŞĆZwi─Ökszenie kategorii zaszeregowania jednej grupie Pracownik├│w, spowoduje ┼╝─ůdania innych grup zawodowych.ÔÇ╝´ŞĆ

W dyskusji Strona Spo┼éeczna szuka┼éa rozwi─ůzania, kt├│re mo┼╝na by by┼éo zastosowa─ç dla ca┼éej struktury i wydaje si─Ö, i┼╝ takim rozwi─ůzaniem mog┼éo by by─ç warto┼Ťciowanie stanowisk pracy.

ÔÜá´ŞĆNa dzie┼ä dzisiejszy ┼╝adne decyzje jak rozwi─ůza─ç ten problem nie zapad┼éy, a do wykonania warto┼Ťciowania jak
i podniesienia taryfikatora o 1 kategori─Ö b─Ödzie potrzebna zgoda ENEA S.A. i dodatkowe fundusze na realizacj─Ö tego zadania.

Ôťů´ŞĆZwi─ůzek Zawodowy NSZZ SOLIDARNO┼Ü─ć­čçÁ­čç▒ popiera ÔÇ╝´ŞĆ ka┼╝d─ů inicjatyw─Ö, kt├│ra poprawia warunki p┼éacy Pracownik├│w naszej sp├│┼éki, je┼Ťli zostan─ů przedstawione mechanizmy i ┼║r├│d┼éa sfinansowania proponowanych zmian a nie tylko lotne has┼éa ÔÇô

Wybory si─Ö sko┼äczy┼éy czas na realizacj─Ö sk┼éadanych obietnic.ÔÇ╝´ŞĆ

Z zwi─ůzkowym pozdrowieniem Przewodnicz─ůcy KM NSZZ Solidarno┼Ť─ç Jacek Bolek­čçÁ­čç▒Ôťî´ŞĆ